1st MTV World Wide Act : Big Bang

MTV EMA WORLD WIDE ACT BIG BANGΦέτος για πρώτη φορά στα μουσικά βραβεία Mtv EMA παρουσιάστηκε η κατηγορία Best World Wide Act. Το mtv χώρισε τον κόσμο ανά περιοχές και έβαλε τους τηλεθεατές να επιλέξουν οι καθένας τον καλλιτέχνη της χώρας του και μετά έγινε επιλογή ανάμεσα από αυτούς τους καλλιτέχνες να εκπροσωπήσουν την περιοχή τους. Έτσι την Ευρώπη την εκπροσώπησε η Lena ως νικήτρια του European Act, την Βόρεια Αμερική η Britney και πάει λέγοντας.

Την Ασία την εκπροσώπησαν οι Big Bang. Που κατάφεραν να ξεπεράσουν στην τοπική διαλογή το μουσικό θηρίο Jay Chou (ναι ναι αυτόν από το Green Hornet). Εφόσον έγινε το πρώτο βήμα το επόμενα βήματα ήταν απλά!!! Τα χιλιάδες μέλη του fan club τους οι VIP με σήμα την κίτρινη κορόνα έπεσαν με τα μούτρα στην ψηφοφορία του MTV σπάζοντας κάθε ρεκόρ συμμετοχής. Τις περισσότερες συμμετοχές της είχαν οι Γάλλοι και οι Ιάπωνες που και οι χώρες στις οποίες η Κορέατικη ποπ έχει και την μεγαλύτερη απήχηση.

source credit : Big Bang For Life

Οι Big Bang άφησαν άφωνους τους Β.Ιρλανδούς και την Ευρώπη η οποία δεν έχει ιδέα για την ιστορία αυτού του συγκροτήματος. Οι Big Bang ήταν το όραμα του ιδιοκτήτη της YG Entertainment. Το 2005 λοιπόν συγκέντρωσε 6 νεαρούς τραγουδιστές και περνώντας τους από εκπαίδευση επέλεξε τους 5 για να ξεκινήσουν την καριέρα τους. Στην οικογένεια της YG Entertainment γνωστή και ως YG Family υπήρχαν ο Dong Youngbae(23) (Taeyang/Sol) και ο Kwon Ji Yong(23)(GDragon). Στην τρυφερή ηλικία των 13 χρονών οι δύο νεαροί γνώριζαν πως ήθελαν να γίνουν τραγουδιστές και ο διορατικός πρόεδρος της εταιρείας υπέγραψε μαζί τους μόλις ίδρυσε την εταιρεία του. Αργότερα προστέθηκαν ο Seung Ri(20) ο οποίος παραλίγο να αποκλειστεί από το συγκρότημα καθώς ήταν πολύ καλός χορευτής αλλά έπασχε φωνητικά, ο Daesoung(22) του οποίου ο πατέρας ήταν εναντίον στην προσπάθεια του γιου του και ο T.O.P(24) ο οποίος είχε ξεκινήσει ήδη να κάνει όνομα ως Hip Hop τραγουδιστής στα Underground στέκια της Σεούλ παρόλο το νεαρό της ηλικίας του.


Η προσπάθεια της δημιουργίας αυτού του συγκροτήματος καταγράφηκε ως reality show και προβλήθηκε στην Κορεάτικη τηλεόραση. Το 2006 λοιπόν ξεκίνησε και η καριέρα τους από τότε έκαναν εκατομμύρια πωλήσεις σε όλη την Κορέα. Η φήμη τους εκτινάχθηκε σε όλη την Ασία ενώ εισχώρησαν και στην Ιαπωνική αγορά. Το Fan club τους μετράει μέλη από όλες τις χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής. Ενώ ξεκίνησαν σαν hip hop boy band εξελίχθηκαν περικλείοντας στοιχεία από διάφορα ήδη μουσικής. Όλα τα μέλη του συγκροτήματος έχουν κάνει και σόλο καριέρα παράλληλα. Ο αρχηγός GDragon και ο Taeyang έβγαλαν με επιτυχία προσωπικούς δίσκους με τον πρώτο να τρομοκρατεί όλους τους σόλο καλλιτέχνες της Κορέας. Φέτος λίγο πριν την έκδοση του καινούργιου τους δίσκου δημιουργήθηκε το sub group GD & TOP ενώ και ο Seung Ri έβγαλε προσωπικό δίσκο.


Για μήνες τα Charts της Κορέας είχαν γεμίσει με δουλειές της YG Entertainment ενώ αμέσως μετά το πέρας της προώθησης του νέου δίσκου εκδόθηκε νέο άλμπουμ στην Ιαπωνία. Οι Big Bang επανεμφανίστηκαν φέτος μετά από μερικά χρόνια απουσίας και σάρωσαν τις πωλήσεις της Ασίας. Τα περισσότερα τραγούδια τα επιμελήθηκε ο ίδιος ο G Dragon, ο οποίος έχει γράψει τραγούδια για πολλούς καλλιτέχνες της Κορέας, ενώ σε πολλά τραγούδια συμμετείχαν και τα υπόλοιπα μέλη.


Όμως λίγο η ζήλια λίγο το κακό το μάτι, τα παλικαριά περάσαν πολλά to 2011 καθώς ο Daesoung είχε ατύχημα με το αυτοκίνητο το οποίο οδήγησε στο θάνατο ενός μοτοσικλετιστή. Στην Κορέα τα σκάνδαλα ακόμη έχουν δύναμη και τα κυνηγάνε, έτσι αυτό που εμείς θεωρούμε ένα ατύχημα που θα μπορούσε να συμβεί στον οποιοδήποτε, εκεί έγινε ολόκληρο θέμα. Με αποτέλεσμα να κλονιστεί η ψυχολογία του νεαρού, να τον κάνουν να πιστέψει ότι είναι δολοφόνος και να αναγκαστεί η εταιρεία να παύσει κάθε δραστηριότητα του. Έτσι το συγκρότημα συνέχισε της προγραμματισμένες εμφανίσεις του αλλά όχι ως Big Bang πλέον αλλά ως ξεχωριστοί καλλιτέχνες προωθώντας τα προσωπικά τους άλμπουμ. Πρόσφατα όμως ανακοινώθηκε πως βρέθηκαν ίχνη μαριχουάνας στα μαλλιά του GDragon παρόλο που ο οργανισμός του ήταν καθαρός. Αυτό ισοδυναμεί με επαγγελματική αυτοκτονία by the way. Ευτυχώς οι αρχές θεώρησαν πως δεν σημαίνει κάτι και πως το παλικάρι δεν θα τιμωρηθεί. Ωστόσο η εταιρεία ανακοίνωσε πως για λίγο καιρό ο GDragon δεν θα εμφανίζεται με το συγκρότημα...πάνω που είχε ανακοινωθεί η επιστροφή του Daesung και το λανσάρισμα στην Ιαπωνική αγορά του ντουέτου GD & TOP.


Έτσι μετά από καιρό είδαμε τους Big Bang ως πέντε ξανά στην αποψινή τους βράβευση στο Μπέλφαστ στα Ευρωπαικά βραβεία MTV. Γι αυτό όταν παρέλαβαν το βραβείο ευχαρίστησαν τους VIPs που τους στήριξαν παρόλα τα σκαμπανεβάσματα που είχαν. Η Κορεάτικη μουσική σκηνή κερδίζει συνέχεια έδαφος στο μουσικό στερέωμα και οι Big Bang με το πιο δυναμικό τους στυλ έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εδραιωθούν στον δυτικό κόσμο. Καθώς προέρχονται από εταιρεία η οποία έχει στηρίξει την Hip Hop σκηνή της Κορέας. Η YG entertainment a.k.a YG Family θα μπορούσε να συγκριθεί με τον Νίβο και την The Family Label του. Με τη διαφορά ότι η YG Family βρήκε παιδιά και καλλιτέχνες με προοπτικές από την underground σκηνή τους εκπαίδευσε ώστε να γίνουν καλλιτέχνες που θα μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και τους εισήγαγε στην αγορά. Κάτι που οι άλλες εταιρείες δεν το κάνουν. Ωστόσο το όνειρο του δημιουργού της εταιρείας ήταν να φτιάξει με υγιή οικογένεια μέσα στην εταιρεία του άσχετα που αυτή εξελίχθηκε ως κολοσσός χάρη στις σωστές κινήσεις του.


Από την YG Entertainment να περιμένετε πολλά καθώς ετοιμάζει να "ρίξει" στον δυτικό κόσμο το γυναικείο της γκρουπ 2NE1 με την βοήθεια και τη συνεργασία του αρχηγού των Black Eyed Peas Will I Am. H δυναμικότητα των κοριτσιών και το old school στυλ της rapper τους πλησιάζουν τα ακούσματα της Δυτικής κοινωνίας και πολύ πιστεύουν πως οι 2ΝΕ1 θα μπορέσουν να εισχωρήσουν στην αγορά πιο εύκολα από τα άλλα συγκροτήματα.

Ήδη το MTV και το Bilboard άρχισε να κάνει ανοίγματα προς την Κορεάτικη μουσική ανοίγοντας αγγλικά site αφιερωμένα σε αυτό το είδος.