Παίξτo μoυ αισιόδοξος!


Μια βόλτα στις ειδήσεις και στους δρόμους της πόλης αναζητώντας, σπάνια και μερικά επινοημένα, σημάδια αισιοδοξίας. Ξεκινάμε από Ομόνοια:
• Κατ' αρχήν θα διορθωθεί το λάθος: το σωστό είναι Le Mirage και όχι La. Έπειτα απ' αυτό, από Σεπτέμβρη καλή ώρα θα μετατραπεί σε φοιτητικές εστίες φέρνοντας νεαρόκοσμο στην τσιμεντένια νέκρα της Ομόνοιας. 200 ευρώ το ενοίκιο, ρεσεψιόν, ασφάλεια, μεγάλο εστιατόριο. Δεδομένων των σημερινών, η Σερραία μάνα δύσκολα ν' αφήσει το παιδί της να μείνει εκεί. Περισσότερα>>


Στο ίδιο τετράγωνο επί της Σωκράτους γωνία με Σατωβριάνδου επιστρέφει μετά από δεκαετίες στα ιστορικά γραφεία της η ΒΙΑΝΕΞ (πηγή). Πήγα να ελέγξω και πρέπει να ναι αυτή η κούκλα μεσοπολεμική πολυκατοικία που έχει ανακαινιστεί πλήρως, κρίνε απ' τα νέα κουφώματα, θα την έχουν κάνει και σύγχρονα λειτουργική εντός. Η παρουσία τόσων εργαζομένων σίγουρα θα δώσει νέα πνοή στην παρηκμασμένη γειτονιά.


Η εξαιρετική είσοδος του κτιρίου


Το πριν και το μετά: ακριβώς δίπλα στέκει άλλη μια αριστουργηματική πολυκατοικία της ίδιας περιόδου, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονικά, εξαιρετική η καμπύλη μαρμάρινη είσοδος της.


Μικρό διαδικτυακό διάλειμμα: η Google κατάφερε να συνεργαστεί με Έλληνες και παρήξε έργο. Eύγε ΟΑΣΑ, και στην νέα του υπηρεσία ΤransitAthens που σκοπός της είναι να βρίσκει διαδρομές σε όλο το λεκανοπέδιο αποκλειστικά με την χρήση των ΜΜΜ.
- Eπίσης έρχεται και το ηλεκτρονικό εισιτήριο; Έτσι δείχνει.


Μπορεί να μην έγινε με τους τελειότερους όρους (βλ. Fresh Hotel), ακριβά υλικά, αρχιτέκτονες κλπ αλλά εδώ υπάρχει μεράκι και διάθεση κόντρας στην καταχνιά. Στην θεόσκληρη Μενάνδρου που τουρίστας δεν διαμένει πια, ένα παλιό ξενοδοχείο άλλαξε όνομα (Soho Hotel) και με κάποια λίτρα μπογιά έδωσε αμέσως μια δροσιά στο γύρω γκρίζο.


Ξεπάγωσε το θέμα της Πλατείας Θεάτρου και άμεσα προχωρά η υλοποίηση της μελέτης που κέρδισε τον διαγωνισμό αναμόρφωσής της. Μαζί σ' αυτό το πακέτο Δήμου-ΥΠΕΚΑ προχωρούν κι άλλα έργα όπως :
- η έναρξη αναπλάσεων πλατειών στο 6ο Δ.Δ. (Αγ. Παντελεήμονα, Αττικής, οδ. Αγορακρίτου),
- η υλοποίηση του πρώτου έργου «Αθήνα x 4»,
- η εναλλακτική παρέμβαση στο Λόφο Στρέφη,
- η ανάπλαση της Βασ. Όλγας,
- η έναρξη κατασκευής ποδηλατόδρομου από την Κορεατική Αγορά μέχρι τον Φαληρικό Όρμο.


(Μπράβο στην Biennale για την επιλογή της Διπλαρείου, ωραίο, μεγαλοπρεπές κτίριο τελικά)


Αποφασίστηκε επίσης η συνέχιση της δράσης "ζωγραφική σε τυφλές όψεις κτιρίων". Τυγχάνει τρομερής αποδοχής, τόσης που Lifo & ΑthensVoice κυκλοφόρησαν με την "Προσευχή της Πειραιώς" και οι δύο στο εξώφυλλο πριν 3-4 βδομάδες. Εμένα μου μεινε η πικρα που βλεπα σχεδόν κάθε μέρα την εξέλιξη του έργου αλλά έχασα το αποκλειστικό, φτου!


Στην Κριεζώτου, στο πιο άσχημο κενό του Κολωνακίου, το τρέχον νέο.


Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα απ' το να παίρνεις ένα ποδήλατο απ' τη γειτονιά, να το παρκάρεις σε άλλη και μετά το τέλος της δουλειάς να καβαλάς ένα άλλο κ.ο.κ. Κοινόχρηστα ποδήλατα και ενοικίασή τους επιτέλους στην Αθήνα; >>


Πίσω στις κάτω γειτονιές και μια ένδειξη ζωής στην Σωκράτους στην γωνία με Ικτίνου απέναντι απ' το περίφημο σεξοξενοδοχείο "Βασιλικόν" που φιλοξενεί πια θεοντέρεκα Βουλγάρες τραβεστί. Ένα καινούργιο κτίριο λοιπόν, υποκειμενικής αισθητικής, αλλά είναι τόσο σημαντικό ότι κάτι νέο γίνεται που το παραβλέπεις κι αυτό.


Ιδίως να κοιτάξεις ακριβώς πίσω απ' το συγκεκριμένο και δεις αυτή την εικόνα.


Ωραίο στην Ευριπίδου. Το ιστορικό αλλαντοπωλείο του Μιράν επεκτάθηκε και είπε να κάνει την αλλαγή αυτή ακόμα πιο φλάσυ. Έτσι στην πάνω πρόσοψη φύτεύτηκε καθέτως ένας μικρός κήπος με γκαζόν και αρωματικά φυτά απ' τα μαγαζάκια της γειτονιάς. Πέτυχα δε την στιγμή που πότιζαν, τι σουρεάλ έκπληξη!


Τέλος αναζήτησα την αισιοδοξία τόσο επιμόνως, που ότι βάφτηκε επιτέλους με ολόφρεσκια κτίρινη μπογιά η γραμμή στην Πατησίων με κατενθουσίασε.


Δεν αισιοδόξησες; Ε ας πιαστούμε απ' τα χρυσάνθεμα που ανθίζουν ακόμα, κάτι είναι κι αυτό.