ΑΚΟΜΑ ΠΕΝΤΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

gay arrest4

Πριν από τρεις μήνες έγραφα εδώ για την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην κατεχόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις βόρεια Κύπρο. Η συγκεκριμένη νομοθεσία, που χρονολογείται από τον καιρό της βρετανικής αποικιοκρατίας, έχει καταργηθεί στην ελεύθερη Κύπρο από το 1998. Μέχρι πρότινος, οι πολιτικοί του ψευδοκράτους ισχυρίζονταν ότι ήταν “ανενεργή”, ένας ισχυρισμός που αποδείχθηκε φάρσα όταν τον περασμένο Ιούλιο δύο άντρες συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις επειδή …παραπονέθηκαν οι γείτονες! Η ιστορία επαναλαμβάνεται τρεις μήνες μετά, αλλά αυτή τη φορά η υπόθεση φαίνεται να έχει και άγνωστες πολιτικές προεκτάσεις.

Στις 13 Οκτωβρίου, η αστυνομία του ψευδοκράτους συνέλαβε τρεις άντρες σε ιδιωτική οικία της κατεχόμενης Λευκωσίας. Ανάμεσά τους ένας 65χρονος ελληνοκύπριος οικονομολόγος που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Κύπρου για τρία χρόνια και υπήρξε στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μαζί του συνέλαβαν τον 29χρονο ιδιοκτήτη του σπιτιού και ένα 17χρονο. Δύο μέρες αργότερα συνελήφθησαν άλλοι δύο έφηβοι, ηλικίας 14 και 16 χρονών αντίστοιχα, που, σύμφωνα με την αστυνομία, ομολόγησαν ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον 29χρονο. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν την κατηγορία των “παρά φύση” σεξουαλικών πράξεων αλλά και της “συνωμοσίας για τέλεση” τέτοιων πράξεων. Αυτόπτες στην αίθουσα του δικαστηρίου ανέφεραν ότι οι τέσσερις τουρκοκύπριοι κατηγορούμενοι έφεραν εμφανή σημάδια κακομεταχείρισης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 17χρονος ομολόγησε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον 65χρονο ελληνοκύπριο. Ο ίδιος δηλώνει ότι η ομολογία του αποσπάστηκε με τη βία, ενώ γιατρός κατέθεσε τη δική ότι δεν υπήρχαν σημάδια σεξουαλικής επαφής μεταξύ τους και ότι μια πληγή στο μέτωπο του 17χρονου δεν υπήρχε πριν την κράτησή του. Η δίκη αναβλήθηκε μέχρι τις 16 Νοεμβρίου και ο ελληνοκύπριος αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης ύψους 47 χιλιάδων ευρώ.

gay handcuffs

Εφόσον όλες οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι παράνομες στο ψευδοκράτος, το αδίκημα της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκου δεν υφίσταται σε αυτή την περίπτωση. Είναι άλλωστε φανερό ότι η προστασία των ανηλίκων δεν αποτελεί μέλημα των αρχών όταν τους σέρνουν στα δικαστήρια ως κατηγορούμενους, τους υποβάλλουν σε εξευτελιστικές ιατρικές “εξετάσεις” και -σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων- τους κακομεταχειρίζονται προκειμένου να στηρίξουν τις κατηγορίες τους σε βάρος ενός ελληνοκύπριου πρώην πολιτικού. Το όριο σεξουαλικής ενηλικίωσης μεταξύ ετερόφυλων στην κατεχόμενη Κύπρο είναι τα 16 χρόνια.

Η υπόθεση υπενθυμίζει με τον πλέον σοκαριστικό τρόπο ότι η κατεχόμενη Κύπρος παραμένει το τελευταίο ευρωπαϊκό έδαφος όπου ποινικοποιείται η ομοφυλοφιλία. Έξω από το δικαστήριο, τουρκοκυπριακές οργανώσεις διοργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, ενώ κύπριοι ευρωβουλευτές έφεραν το θέμα στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπόθεση δεν αποκλείεται να φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με κατηγορούμενη την Τουρκία, αφού σύμφωνα με το νόμο υπεύθυνος για τις ενέργειες των αρχών του ψευδοκράτους είναι ο τουρκικός στρατός κατοχής.

Στο μεταξύ, ορισμένα κυπριακά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι ο 65χρονος είχε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν παρόμοιες κατηγορίες από τις αρχές του ψευδοκράτους οι οποίες αποσύρθηκαν πριν γίνει υπουργός. Σε περίπτωση που αληθεύει κάτι τέτοιο, εκφράζονται ανησυχίες για το κατά πόσο η υπόθεση χρησιμοποιήθηκε για άσκηση πιέσεων και εκβιασμών τον καιρό που ασκούσε πολιτικά καθήκοντα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι νόμοι εναντίον της ομοφυλοφιλίας, όπου κι αν εφαρμόστηκαν, υπήρξαν πρόσφορο πεδίο για τέτοιας μορφής εκβιασμούς…

 

Την ξενόγλωσση βερσιόν αυτής της ανάρτησης μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

[via]