“ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ”

Ο εμβολιασμός για τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV) που μεταδίδεται σεξουαλικά και συνδέεται με την ανάπτυξη διάφορων μορφών καρκίνου, θα πρέπει να επεκταθεί και στα αγόρια. Σε αυτή τη σύσταση κατέληξε την περασμένη εβδομάδα η Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς ο μαζικός εμβολιασμός των κοριτσιών πριν ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα, οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να πείσουν τους γονείς των νεαρών αγοριών να εμβολιάσουν τους γιους τους.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, λιγότερο από το ένα τρίτο των κοριτσιών σε εφηβική ηλικία έχουν εμβολιαστεί πλήρως (στην Ελλάδα το εμβόλιο διατίθεται δωρεάν στα κορίτσια εδώ και δύο χρόνια χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία). Πολλοί γονείς εκφράζουν φόβους ως προς την ασφάλεια του εμβολίου. Άλλοι απλά αρνούνται να αποδεχτούν ότι η κόρη τους μπορεί να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή σε τόσο μικρή ηλικία.

Η μόλυνση από τον ιό των κονδυλωμάτων συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, που είναι αρκετά διαδεδομένος στο γυναικείο πληθυσμό. Ένας λόγος για τον οποίο οι γιατροί συστήνουν τώρα το μαζικό εμβολιασμό των αγοριών, είναι για να …αντισταθμίσουν το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στα κορίτσια! Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν να προστατεύσουν έμμεσα τις γυναίκες από τη μόλυνση μέσω της σεξουαλικής επαφής, αφού πολλοί άντρες είναι φορείς του ιού χωρίς να το γνωρίζουν.

gay ass3

Και στους άντρες όμως η μόλυνση από τον ιό συνδέεται με την ανάπτυξη διάφορων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος στον πρωκτό και σπανιότερα στη στοματική κοιλότητα. Στο σύνολο του ανδρικού πληθυσμού η ανάπτυξη αυτών των μορφών καρκίνου είναι σπάνια. Στους ομοφυλόφιλους άντρες όμως τα ποσοστά είναι ψηλά και αυξάνονται: υπολογίζεται ότι ένας ομοφυλόφιλος έχει 40 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του πρωκτού λόγω μόλυνσης από τον ιό μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες που έχουν γίνει σε ομοφυλόφιλους άντρες, το εμβόλιο μπορεί να τους προστατεύσει από τον καρκίνο του πρωκτού σε ποσοστό 75%. Το πρόβλημα είναι πως θα πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα αγόρια τους για τέτοιες μορφές καρκίνου. Ένας παιδίατρος παρατηρεί: “Μπορώ να φανταστώ πολλούς γονείς να αντιδρούν κάπως έτσι: “Γιατί θέλετε να εμβολιάσετε το γιο μου για καρκίνο του πρωκτού; Δεν είναι γκέι!”

Επιπλέον, καθώς το εμβόλιο κοστίζει πάνω από 400 ευρώ, οι υγειονομικές αρχές μπορεί να θεωρούν “περιττή σπατάλη” το μαζικό εμβολιασμό των αγοριών μόνο και μόνο για να προστατεύσουν από τον καρκίνο μια μειοψηφία όπως είναι οι ομοφυλόφιλοι. Οι ίδιοι οι γιατροί επιμένουν ότι από οικονομικής άποψης, ο εμβολιασμός των αγοριών “συμφέρει” μόνο αν με αυτό τον τρόπο προστατευτούν έμμεσα οι …ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Όλοι θυμόμαστε βέβαια ότι αντίστοιχες λογικές “περιορισμού του κόστους” και αδιαφορίας για την υγεία των ομοφυλόφιλων αντρών είχαν σαν αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χαθούν τα πρώτα χρόνια της επιδημίας του Aids, λόγω της απροθυμίας των αρχών να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια για έρευνα…

[via]