“ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ” Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΡΙΚΙ ΜΑΡΤΙΝ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ

Παραλίγο να ακυρωθεί η συναυλία που είχε προγραμματίσει για σήμερα ο Ρίκι Μάρτιν στην Ονδούρα λόγω των αντιδράσεων θρησκευτικών ομάδων σχετικά με τη σεξουαλικότητα του μεγαλύτερου σταρ της Λατινικής Αμερικής. Οι εκπρόσωποί τους ζήτησαν από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα του ανοιχτά γκέι τραγουδιστή εκτιμώντας ότι η διεξαγωγή της συναυλίας “μπορεί να απειλήσει τα χρηστά ήθη της χώρας”. Η Ονδούρα είναι μια μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής ανάμεσα στη Νικαράγουα και τη Γουατεμάλα και έχει πληθυσμό οκτώ εκατομμυρίων.

ricky-martin concert1

Η πρωτεύουσα της Ονδούρας είναι ο 61ος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας του Ρίκι Μάρτιν που ξεκίνησε από το Πουέρτο Ρίκο τον περασμένο Μάρτιο. Οι αντιδράσεις των θρησκευτικών οργανώσεων είχαν σαν αποτέλεσμα το υπουργείο Εσωτερικών να συστήσει “επιτροπή λογοκρισίας” η οποία αποφάσισε να διεξαχθεί τελικά η συναυλία, απαγορεύοντας όμως την είσοδο σε ανήλικους κάτω των 15 ετών προκειμένου να …”προστατευθεί η ψυχική υγεία της νεολαίας” όπως αναφέρει η ανακοίνωση! Και αυτό παρά την παρέμβαση του προέδρου της Ονδούρας που χαρακτήρισε “αποτρόπαια πράξη δυσανεξίας” οποιαδήποτε προσπάθεια να ακυρωθεί η συναυλία αλλά και της γενικής εισαγγελέως της χώρας που προειδοποίησε τις αρχές ότι τυχόν απαγόρευση εισόδου στη χώρα ενός ατόμου εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού αποτελεί αδίκημα με σοβαρές ποινικές συνέπειες.

Δεν είναι λίγοι όσοι επισημαίνουν ότι συναυλίες συγκροτημάτων που προωθούν τη βία και τη χρήση ναρκωτικών σαν μέρος της “εικόνας” τους ουδέποτε προκάλεσαν αντιδράσεις ανάλογες με αυτές που προκαλεί η εμφάνιση ενός ανοιχτά γκέι τραγουδιστή. Να θυμίσουμε ότι ανάλογα προβλήματα είχε αντιμετωπίσει πέρσι και ο Έλτον Τζον με αποτέλεσμα να ακυρωθεί μία εμφάνισή του στην Αίγυπτο και να τη γλιτώσει “παρά τρίχα” στο Μαρόκο.

Η πολιτική παρέμβαση των θρησκευτικών ομάδων στην Ονδούρα φανερώνει και μία άλλη διάσταση του προβλήματος: την εξαγωγή του ομοφοβικού “ακτιβισμού” και μεθόδων δημόσιας πίεσης που έχουν σκοπό την πρόκληση κοινωνικού διχασμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των ιεραποστολών αμερικάνων ευαγγελιστών. Οι συγκεκριμένες ομάδες -που δικαιολογούν την παθολογική απέχθεια που τρέφουν για τους ομοφυλόφιλους με αναφορές από τη …Βίβλο- έχουν προσηλυτίσει εκατομμύρια ανθρώπους όχι μόνο στην Ονδούρα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της ανατολικής Ευρώπης. Στο θέμα αυτό είχαμε αναφερθεί και παλιότερα εδώ.

[via]