30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ


Σε λίγες μέρες κλείνουν ακριβώς 30 χρόνια από την αποφράδα 5η Ιουνίου του 1981, ημέρα που το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την πορεία της υγείας πέντε ομοφυλόφιλων ανδρών στο Λος Άντζελες που είχαν προσβληθεί από μια ατυπική μορφή πνευμονίας, καιροσκοπικό σύμπτωμα μιας άγνωστης μέχρι τότε πάθησης του ανοσοποιητικού που λίγους μήνες αργότερα ονομάστηκε “σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας”. Από τότε, τριάντα εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τον ιό, ενώ 16 χιλιάδες οροθετικοί υπολογίζεται ότι ζουν μόνο στο Σαν Φρανσίσκο. Το γεγονός οδήγησε εκατό εθελοντές της πόλης να σχηματίσουν μια τεράστια κόκκινη κορδέλα -παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης στους φορείς του ιού- στις “Δίδυμες Κορυφές” που δεσπόζουν πάνω από το λιμάνι του Αγίου Φραγκίσκου. Η κορδέλα θα είναι ορατή από τους κατοίκους της πόλης για ένα μήνα.

red ribbon

red ribbon1


Η επιχείρηση θα κοστίσει γύρω στα έξι χιλιάδες ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό θα διατεθεί για την πληρωμή φύλακα τις νυχτερινές ώρες, ώστε να προστατευθεί η κορδέλα από τυχόν βανδαλισμούς. Ποσό σίγουρα μηδαμινό σε σχέση με τα εκατομμύρια που είχαν υποσχεθεί να διαθέσουν οι ισχυροί του πλανήτη για τη φροντίδα των φορέων πριν από έξι χρόνια στη Σκωτία. Μια υπόσχεση που φρόντισε να τους υπενθυμίσει μέλος της οργάνωσης Act-Up που εμφανίστηκε στο κέντρο τύπου της διάσκεψης του Ομίλου των 8 πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη με ένα φόρεμα από ροζ παγιέτες, βεντάλια, μποά και …μπόλικη τριχοφυία.

miss promises


Η ετήσια διάσκεψη των 8 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Καναδάς και Ρωσία) γίνεται αυτές τις μέρες στη Ντοβίλ της Γαλλίας που έχει μετατραπεί σε πραγματικό φρούριο καθώς έχουν επιστρατευτεί για αυτό το σκοπό 12 χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιωτικοί ενώ η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης επιτρέπεται μόνο σε όποιον έχει ειδική διαπίστευση. Ο γενειοφόρος νεαρός εμφανίστηκε στο κέντρο τύπου ντυμένος “Μις Υποσχέσεις” και θυμίζοντας ότι το 2005 τα μέλη του G8 δεσμεύθηκαν πως μέσα σε πέντε χρόνια θα διέθεταν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε όλοι οι οροθετικοί του πλανήτη να είχαν πρόσβαση στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Η προθεσμία έχει περάσει και το 70% των φορέων παγκοσμίως συνεχίζει να μην έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Και ακόμα χειρότερα: για πρώτη φορά το ζήτημα του Aids δεν έχει περιληφθεί καν στην ατζέντα της διάσκεψης των 8 που πλέον μονοπωλείται από την παγκόσμια οικονομική κρίση…

Γεγονός που δεν μπορεί παρά να προκαλεί δυσάρεστους συνειρμούς για την περίπτωση της Ελλάδας: μια χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας με ένα σύστημα δημόσιας υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης…

Αλλά για να μην κάνουμε μόνο μαύρες σκέψεις, διαβάστε κι αυτή την ελπιδοφόρα ιστορία ενός ανθρώπου που γεννήθηκε οροθετικός πριν από τριάντα ακριβώς χρόνια και είναι σήμερα πατέρας ενός παιδιού…

[via]