ΑΚΟΜΑ ΤΡΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ;

gay execution

Μια πολύ δυσάρεστη είδηση δημοσιοποίησε χτες η οργάνωση “Iran Human Rights” που έχει αναλάβει να παρακολουθεί όσα μεταδίδονται από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν. Σύμφωνα με την οργάνωση έξι άντρες εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού νωρίς την Κυριακή το πρωί σε φυλακή της πόλης Αχβάζ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Το πρακτορείο αναφέρει ότι τρεις από αυτούς καταδικάστηκαν σύμφωνα με τα άρθρα 108 και 110 του ισλαμικού ποινικού κώδικα. Το άρθρο 108 ορίζει ως σοδομισμό (λαβάτ) τις πράξεις σεξουαλικής συνεύρεσης μεταξύ αντρών, ενώ το άρθρο 110 ορίζει ότι η ποινή για το αδίκημα είναι ο θάνατος και ότι ο δικαστής ορίζει τη μέθοδο εκτέλεσης.

Οι τρεις άντρες αναφέρονται μόνο με τα αρχικά τους και χωρίς να δίνονται στοιχεία για την ηλικία τους, ενώ διευκρινίζεται ότι βαρύνονταν επίσης με τις κατηγορίες της ληστείας και της απαγωγής. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης “είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που το καθεστώς παραδέχεται ότι εκτέλεσε άντρες για την τέλεση ομοφυλοφιλικών πράξεων χωρίς να χρησιμοποιεί τη λέξη βιασμός για να περιγράψει την υπόθεση.” Κάτι που ενδεχομένως προδίδει ότι το καθεστώς σκληραίνει τη στάση του αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή.

Αντίθετα, οι κατηγορίες σε βάρος των υπόλοιπων τριών αντρών που εκτελέστηκαν την Κυριακή περιλαμβάνουν το βιασμό, όπως επίσης τη ληστεία και τη διακίνηση ηρωίνης. Μέχρι στιγμής πάντως, η “Iran Human Rights” είναι η μοναδική οργάνωση που έχει καταγγείλει το περιστατικό. Εκφράζει δε φόβους ότι μετά το πάγωμα των εκτελέσεων κατά το μήνα του Ραμαζανίου, οι αρχές της χώρας ετοιμάζουν νέο μπαράζ απαγχονισμών, με πολλούς από αυτούς να γίνονται δημόσια…