Προσοχή παρακαλώ !!!

Πριν από λίγα λεπτά έφτασε στο mailbox μου ένα email με θέμα «FW: pls diavaste to...». Από το θέμα του και μόνο ήμουν σίγουρος πως επρόκειτο για κάποιο spam-mail και φανταζόμουν ότι το περιεχόμενο του θα ήταν της μορφής «αν δεν το προωθήσεις σε δύο ώρες θα έχεις γρουσουζιά/ θα πάθεις ατύχημα/ δε θα σου σηκώνεται/ κτλ μέχρι να ασπρίσουν τα μαλλιά σου». Φανταζόμουν ότι θα επρόκειτο για ένα ακόμα γλυκανάλατο παιχνιδάκι, σαν αυτά που καταφθάνουν ανά δεκάδες καθημερινά στο mailbox μου.

Περιέργως, αντί να το διαγράψω χωρίς καν να το διαβάσω, κάτι μου έλεγε πως πρέπει να του ρίξω μια ματιά. Ίσως γιατί ο αποστολέας του δεν άνηκε στα άτομα που συνήθιζαν να στέλνουν ανούσια mails. Και προς μεγάλη μου έκπληξη αντίκρισα το ακόλουθο κείμενο (sic):


Συνέβη στο Παρίσι πρόσφατα και μπορεί να συμβεί και αλλού. Μερικές εβδομάδες πριν, στον κινηματογράφο, μια κοπέλα αισθάνθηκε κάτι στο κάθισμά της. Όταν σηκώθηκε να δει τι ήταν, είδε μια βελόνα να βγαίνει από το κάθισμα με ένα συνημμένο 'εσείς μολυνθήκατε μόλις από το HIV. '
Το κέντρο ελέγχου ασθενειών (στο Παρίσι) εκθέτει πολλά παρόμοια γεγονότα από πολλές άλλες πόλεις. Όλες οι δοκιμασμένες βελόνες ήταν θετικό HIV. Το κέντρο επίσης αναφέρει ότι οι βελόνες έχουν βρεθεί στους διανομείς μετρητών, σε δημόσιες τραπεζικές μηχανές.
Ζητάμε ο καθένας να προσέχει όταν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους καταστάσεις. Όλες οι δημόσιες καρέκλες, τα καθίσματα πρέπει να επιθεωρούνται με προσοχή πριν από κάθε χρήση. Μία προσεκτική οπτική επιθεώρηση πρέπει να είναι αρκετή. Επιπλέον, ζητούμε ο κάθε ένας από σας να περάσει αυτό το μήνυμα σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του και των φίλων του.
Πρόσφατα, ένας γιατρός έχει διηγηθεί μια κάπως παρόμοια περίπτωση που συνέβη σε έναν από τους ασθενείς του στον κινηματογράφο Priya στο Δελχί.
Ένα νέο κορίτσι, που επρόκειτο να παντρευτεί σε μερικούς μήνες, τσιμπήθηκε, ενώ παρακολουθούσε έργο στον κινηματογράφο. Η ετικέτα με τη βελόνα είχε μήνυμα “υποδοχή στον κόσμο της οικογένειας HIV”. Αν και οι γιατροί είπαν στην οικογένειά της ότι απαιτούνται περίπου 6 μήνες πριν ο ιός γίνει ισχυρός για να αρχίσει το επιδρά στον οργανισμό και ότι ένα υγιές θύμα θα μπορούσε να ζήσει περίπου 5-6 έτη, το κορίτσι πέθανε σε 4 μήνες.

Όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δημόσιες θέσεις. Σκεφτείτε ακριβώς τη διάσωση μιας ζωής με την αποστολή αυτού του μηνύματος.
Παρακαλώ, δώστε μερικά δευτερόλεπτα του χρόνου σας και στείλτε αυτό το e-mail σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείτε.


Ομολογουμένως σοκαρίστηκα! Οι γνώσεις που έχω για τον HIV από τα μαθήματα στη σχολή και την προσωπική ευαισθητοποίηση μου επέτρεπαν να γνωρίζω πως μια τέτοια μόλυνση θα ήταν μάλλον απίθανο να συμβεί. Πόσο μάλλον τα περιστατικά που αναφέρονται. Το μήνυμα φαίνεται πως είναι γραμμένο χωρίς καμία επιστημονική βάση και τα γεγονότα που παρατίθενται είναι αποκυήματα της φαντασίας κάποιου κακόβουλου ή κλινικά ηλίθιου που ξεκίνησε αυτήν την «αλυσίδα» μηνυμάτων -θέλω αγαθά να πιστεύω- για προσωπική του διασκέδαση.

Επειδή, ωστόσο, δεν είμαι σε θέση ακόμα να εμπιστεύομαι απόλυτα τις γνώσεις μου, έκανα μια mini-έρευνα στο διαδίκτυο, να δω αν τα περιστατικά αληθεύουν. Και χωρίς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι όντως το μήνυμα δεν είχε καμία επιστημονική/ επιδημιολογική/ αληθή βάση (http://www.avert.org/faq1.htm#q10 & http://www.cdc.gov/hiv/resources/qa/hoax1.htm).

Άλλωστε οι πηγές που επικαλείται το mail είναι απόλυτα συγκεχυμένες και επισφαλείς: «ένας γιατρός...στο Δελχί», «ένα νέο κορίτσι...πέθανε σε 4 μήνες» (sic!)

Με ιδιαίτερο εκνευρισμό, θλίψη και αποστροφή (για το δημιουργό του κειμένου) αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτό το mail και να καταγγείλω δημόσια την οικτρή και αποτρόπαια αυτή πράξη. Δεν θα μπω στη διαδικασία να ενοχοποιήσω τα άτομα που συνέχισαν την αλυσίδα. Η άγνοια και η αμάθεια ίσως να έπαιξαν το μέγιστο ρόλο σε αυτό. Ωστόσο, ο αρχικός αποστολέας του μηνύματος αυτού δεν μπορεί παρά να είναι ένα άτομο με πολύ δόλιες και υποχθόνιες προθέσεις ή μακάβρια άσχημο χιούμορ (αν μπορεί να αποκαλεσθεί έτσι αυτού του είδους η ανοησία). Το καλό που ευαγγελίζεται να κάνει αυτό το κείμενο δεν μπορεί ούτε να συγκριθεί με το πολλαπλάσιο κακό που προκαλεί.

Κακά τα ψέματα, ζούμε σε μία κοινωνία φόβου και ρατσισμού. Η έννοια του HIV είναι λίγο έως πολύ γνωστή σε όλους. Ωστόσο στους περισσότερους είναι -απλώς- «λίγο» γνωστή. Και ως γνωστόν, η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.

Τα συναισθήματα φόβου και πανικού που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό το κείμενο και οι απορρέουσες ρατσιστικές συμπεριφορές, νομίζω πως θα δημιουργούσαν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στην ομάδα ανθρώπων που έχουν την ατυχία να αποτελούν φορείς του ιού, συγκριτικά με τις ζωές που θα «διασώσει» (sic!) αν όλοι αρχίσουμε υστερικά να εξετάζουμε τα δημόσια καθίσματα.

Η μάχη κατά του HIV/AIDS δεν έχει ως όπλα το φόβο, τον ρατσισμό, την υστερία και τη δαιμονοποίηση, αλλά την ενημέρωση, την πληροφόρηση και την ορθολογική πρόληψη. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν όλοι και ας κρατήσουμε την στάση που αρμόζει!

Θα παρακαλέσω, λοιπόν, οποιονδήποτε διαβάσει αυτό το post και τύχει παραλήπτης του συγκεκριμένου email να μην το προωθήσει, συμμετέχοντας σε αυτό το «τσίρκο εντυπώσεων». Για όσους το έχουν ήδη λάβει και προωθήσει, θα παρακαλούσα να ενημερώσουν τους παραλήπτες για τη σαθρότητα και αβασιμότητα του περιεχομένου του μηνύματος.


«Οι πληγές επουλώνονται με αγάπη, όχι με φόβο...»