Monday's premiers!

My past Summer in vision titles (as I promised)...

Sicilia 2008

Η εκδρομή μας ξεκινάει από ένα από τα λιμάνια της Ηπειρωτικής Ιταλίας,το γνωστό "Μπάρι",για να συνεχιστεί προς το "νησί" της Ιταλίας το γνωστό αλλιώς ως Σικελία.
"Μία χώρα μέσα στη χώρα" δεν είναι περίεργη αυτή η φράση που χαρακτηρίζει τη Σικελία αφού διαθέτει δική της ξεχωριστή σημαία καθώς και εκπροσώπηση στην Ιταλική Σενάτο (Βουλή).

Ξεκινάμε με τη Μεσίνα η οποία και αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ της Σικελίας και της Ηπειρωτικής Ιταλίας.Μια πόλη που μετρά πολλά χρόνια ζωής και έχει υποστεί αμέτρητες κατακτήσεις,σήμερα στέκεται με καμάρι καθώς έχει γίνει ωραία και σύγχρονη.Έχουν ξαναφτιαχτεί οι παλιοί φαρδιοί δρόμοι με τα δέντρα στα πλάγια,ενώ όλες οι καινούργιες οικοδομές έχουν χτιστεί με αυστηρά αντισεισμικά κριτήρια.
Εδώ ένας chef έτοιμος να εξυπηρετήσει όλα τα γούστα του μοναδικού και άφταστου Εμού του ιδίου !
Ντουόμο

Πρόσφατη ανοικοδόμηση κατέστησε το εκκλησιαστικό αυτό αριστούργημα (τον Καθεδρικό Ναό της Μεσίνας) όπως το βλέπουμε σήμερα.Αίτνα

Ο Πίνδαρος την ονόμασε Κολόνα του ουρανού και οι Έλληνες την ονόμασαν Αιτνή,πιθανόν από το ρήμα που σημαίνει "καίω".
Έχει κηρυχθεί Φυσικό Πάρκο χάρη στην τεράστια φυσική σημασία της και στο χώρο εφαρμόζεται ειδική νομοθεσία.
Το πάνω μέρος του βουνού είναι χιονοδρομικό κέντρο.
Είναι ακόμα ενεργό ηφαίστειο και αρκετοί κρατήρες αναμένεται να αναβλύσουν λάβα.
Σύμφωνα με το μύθο ο Ήφαιστος,θεός της φωτιάς,μεγάλος τεχνίτης στην επεξεργασία των μετάλλων,ζούσε στο βουνό Αίτνα.
Λένε πως αν πάρεις μια από τις Ηφαιστειακές πέτρες που έχει δημιουργήσει η κάθοδος της λάβας,θα ξαναπάς σίγουρα στην Αίτνα...Πριν την άνοδο,μια στάση στα καλύτερα παγωτά του κόσμου,αυτά της Σικελίας!


Οι κρατήρες.........


Ένα σπίτι καταβροχθησμένο από τη μανία της λάβας
Επόμενη στάση...Τσεφαλού ή Κεφαλού

Είναι μια πανέμορφη μικρή πόλη χτισμένη στην άκρη μιας βραχώδους χερσονήσου,στις ακτές του Τυρρηνικού.
Το τοπωνύμιο αναφέρεται σαφώς στη μορφή του βουνού (σχήμα κεφαλιού).
Άραβες,Νορμανδοί,αριστοκρατικές οικογένειες της περιόδου ήταν μερικοί από αυτούς που κατέκτησαν την Τσεφαλού ανά τους χρόνους.


Άποψη της πρόσοψης του καθεδρικού ναού της Τσεφαλού,νορμανδικού έργου του οποίου η κατασκευή άρχισε το 12ο αιώνα.

Η παραλία που σε βοηθάει να ανοιχθείς σε όλο το Τυρρηνικό πέλαγος.

Παλέρμο "Η πρωτεύουσα της Σικελίας"

Κρχηδόνιοι,Ρωμαίοι,Βάνδαλοι Οστρογότθοι,Βυζαντινοί,Άραβες,Νορμανδοί και δε συμμαζεύεται θέλησαν το Παλέρμο και πολλοί από αυτούς το κατέκτησαν.

Ιδού το Τεάτρο Μάσιμο (το μεγαλύτερο θέατρο).Η πρόσοψή του επιβλητική και Νεοκλασική.Το εσωτερικό είναι εξίσου επιβλητικό και για να καταλάβεις χαρακτηρίζεται από πέντε σειρές θεωρείων.
Μεγάλες παραστάσεις , Όπερες κλπ λαμβάνουν χώρα εδώ
Όταν ήμουν εγώ,είχε την Aida...

Τεάτρο Πολιτεάμα Γκαριμπάλντι
Οικοδομήθηκε ανάμεσα στο 1867 και στο 1874.
Το θέατρο αυτό κυριαρχεί πάνω στην πλατεία του Ρουτζέρο Η' με το κυκλικό σχήμα του.
Η επιτηδευμένη και σκηνογραφική όψη του,όπως και τα πολλά χρώματα που το διακοσμούν θυμίζουν τα κλασικά πρότυπα της Πομπηίας.

Σε πρώτο πλάνο φαίνεται η μεγάλη επιβλητική είσοδός του,που θυμίζει αψίδα θριάμβου και πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο ένα ανάγλυφο έργο του Μπενεντέττι Τσιβιλέττι και ένα αγαλμάτινο σύμπλεγμα,έργο του Μάριο Ρουτέλλι.[Λίγο πιο 'έξω από το Παλέρμο βρίσκεται και μια περιοχή που ονομάζεται Mondello όπου βρίσκεται και η ομώνυμη παραλία...νομίζω είναι περιττό να σου πω πως με φώναζαν εκεί...]
Μονρεάλε καλώς με δέχτηκες...

Το γραφικό αυτό μικρό κέντρο βρίσκεται στην ενδοχώρα,πολύ κοντά στο Παλέρμο,πάνω στους λόφους που τελειώνουν με την Κόνκα ντ'Όρο.
Αναπτύχθηκε κατά τη Νορμανδική εποχή.

Η κεντρική πλατεία...


Πανοραμική θέα...όχι δες τι σου δείχνω,όχι δες :P


Ancora ένας Duomo...Segesta a.k.a Εγέστα όπως ονομάστηκε από τους Έλληνες

Το σημείο που βρίσκει κανείς μαζί πολλά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα των Αρχαίων Ελλήνων.
Το Ναό σε δωρικό ρυθμό,το θέατρο που είναι χτισμένο πάνω στο λόφο κλπ.
Εδώ το Αγκριντζέντο στα ίδια επίπεδα με την Εγέστα,αλλά πιο εντυπωσιακό.


Συρακούσες και το "Αυτί του Διονύσου" όπως χαρακτηριστικά το ονόμασε ο Καραβάντζιο,έχει σχήμα αυτιού και υπέροχη ακουστική.Λέγεται ότι ο τύραννος των Συρακουσών έκλεινε μέσα τους εχθρούς του και άκουγε τις συνομιλίες τους.
Υπόλοιπα από τις Συρακούσες δε βάζω γιατί είμαι στα απόλυτα posh μου,με λίγα λόγια είμαι σε όλα εγώ.!.!


Νότο

Η πόλη του Νότο χρειάστηκε να ξαναχτιστεί απο την αρχή μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη απο το σεισμό του 1693.
Μια πανέμορφη πόλη-μουσείο κατ'εξοχήν χτισμένη σε ρυθμό Μπαρόκ.


Ας δούμε τι έχει να μας πει η Κατάνια της οποίας σύμβολο είναι ο ελέφαντας απο Ηφαιστειακή πέτρα...Τα κλασσικά Pasta di Mandorle και δε συμμαζεύεται για τα οποία φημίζεται πολύ η Σικελία...αλλιώς τα βρίσκετε με την ονομασία Marzipan αλλά τότε δεν πρόκειται γι'αυτά τα αυθεντικά αλλά για τα αντίστοιχα Αυστριακά με ποικίλλες προσμίξεις :)
το Ντουόμο δεξιά


Πάνω στην Ταορμίνα τώρα και έναν οικισμό άκρως παραδοσιακό και χτισμένο πάνω σε ένα μεγάλο βράχο,κάτι σαν τα μετέωρα σκέψου...Ένα απο τα πολλά παραδοσιακά γλυκίσματα των Σικελών είναι τα Κανόλι.
Φύλλο κουρού γεμισμένο με μια κρέμα παρασκευασμένη απο γάλα,ζάχαρη και το βασικό συστατικό...τυρί ricotta.Η Μπαρόκ πρόσοψη της εκκλησίας του Σαν ΤζιουζέπεΚαι κλείνω με την πανοραμική θέα πάνω απο το βράχο της Ταορμίνας στο Ιόνιο Πέλαγος

Σας Φιλώ